Livet som självhushållare
med mjölkgetter, höns och bin.

 
15 February 2015 by Published in: Blogg, Djuren 1 comment

1. Att varje dag skriva om vårt liv och leverne på gården.
2. Att gå, cykla eller ta bussen när det är möjligt istället för att köra bil.
3. Att köpa så lite som möjligt.
4. Att öka självhushållningen på alla plan.

1. Jo detta med att blogga varje dag föll ju rätt snabbt men vi är ju optimister och insikten blev snabbt att det blev övermäktigt att avsätta tid för bloggande varje dag. Som sagt tidsoptimismen, där måste vi rannsaka oss själva.

2. Gå, cykla eller ta bussen? Inte helt klockrent men förvånansvärt på rätt på väg. Monika har åkt skolbussen till jobbet varenda onsdag då hon jobbat i Kalmar, alltså skolbussen till Torsås, sen buss till Bergkvara, sen buss till Kalmar. Sen har hon promenerat hem 3 km från busshållplatsen på kvällen. Det som är lite tråkigt nu är att bussbolaget här i länet lagt ner lokalbussen från Gullabo till Torsås under skolloven. Jag har försökt cykla så mycket jag orkat när jag ska in till Torsås och handla. Jovisst ibland har jag latat till mig och tagit bilen men det största kruxet har varit när jag ska in på möten efter att bussen slutat gå och snö is och mörker har fallit på. (Nu har vi investerat i en redig cykellampa!) Problemet med att cykla på små landsvägar är dock att en del bilister inte förstår att man är rätt oskyddad på en cykel, ibland har dom kört bara någon decimeter ifrån mig trots att jag varit på vägrenen.

3. Vi har dragit ner konsumtionen mycket, helt enkelt för att det inte kommit in så mycket pengar som vi kan spendera. Men visst, lite slövin har vi köpt istället för att göra eget, jordnötssmör är gott ibland, ost har vi köpt, vi fick inte så mycket mjölk av getterna. Dålig planering och en erfarenhet rikare. Årets stora investering var en vedkap, vi skulle kunnat vara utan men åldern börjar säga sitt och vi försöker underlätta så mycket vi kan för våra kroppar. Det vi lärt oss i år är att hålla kroppen i trim, inte börja för häftigt efter vinterns slösittande framför datorn…

4. Självhushållnigen har ökat på alla plan. Nu har vi gäss, kaniner och vaktlar som nytillskott. Vi har haft mycket mer grönsaker både till oss och djuren tack vare att Monika har börjat odla året runt i växthuset. Vi har inte konserverat lika mycket men vi har mjölksyrat desto mer och haft lyxplats i frysen för att vi slaktat färre djur och vaktlar tar ju inte så mycket plats. Vi har torkat både bönor och svamp, förråden är fortfarande välfyllda och vi har mycket kött kvar. Nytt för 2014 blev mindre kött på tallriken, fler tillbehör.

middag (2)

Comments

  1. Johanna
    Thu 19th Feb 2015 at 2:35 pm

    Jag tycker ni är otoligt duktiga, dessutom så inspireras ialla fall jag väldigt mycket av detta inlägg! Tack!

    Reply

Add comment

Copyright © Getapulien 2014, All Rights Reserved
Powered by WordPress
Warning: substr() expects parameter 3 to be long, string given in /storage/content/75/172275/getapulien.se/public_html/wp-content/themes/inki_v.2.1/footer.php on line 54