Livet som självhushållare
med mjölkgetter, höns och bin.

 
01 June 2014 by Published in: Blogg, Maten, Odlingen No comments yet

Jo nog trodde vi att vi skulle hinna med att blogga men ack, ack, ockk, ockk. Men det sprudlar av liv i landen, hos djuren och i livet här i Stenbäck. Vi har gässlingar på kläckning i en sån där magisk kläckningsmaskin och igår kom Monika hem med 10 Australien Orphington ägg… moahha det är första gången vi använder en kläckningsmaskin och jag är helt nojig, hur ska detta gå? Kläckningsdatum är midsommar.

En av våra fina höns har ruvat duktigt och vår belöning blev 8 små, fantastiskt söta kycklingar som sprätter runt i en nybyggd kycklingbur.

Spenaten växer oss nästan över huvudet, vi måste nog frysa in lite imorron, sparris har vi ätit nästan varje dag i 3 veckor.

spenat

Sockerärtor är ett fantastiskt tillbehör till maten och som vi nu äter varje dag. Sallad, färsk lök, färsk vitlök, morötter och rädisor har vi också kunnat äta i 4-5 veckor.

Rabarbern knakar och växer så saft ska göras och lagras.

Vi har inte mycket kött kvar men vi räknar med att börja slakta höns och tuppar strax innan midsommar.

Ved kapas och klyvs (ja, vi ligger efter men det blir gjort iallafall), potatisen och lite lök är i jorden plus allt annat som vi inte hunnit skriva om.

Idag så har Monika beskurit vinrankan och tog tillvara på fantastiska vinblad som vi ska göra middag av, dolmades 🙂

Vi förväller och fryser in en del. Till middagen blev vi inspirerade av Lena Israelssons Gourmetträdgården, ett turkiskt recept på vinbladsdolmar som vi har anpassat efter vårt eget skafferi:

Vinbladsdolmar

16 vinblad, direkt från växthuset

1 tsk salt

1 hackad färsk lök med hela blasten

2 msk olivolja

2 msk hackade valnötter, från en kompis i Kulebo

2 dl ekologiskt basmatiris

1 msk hemtorkade russin med kärnor, hackade

4 dl vatten

En gnutta chilipulver från förra årets skörd

1 tsk kardemumma

2 msk färsk mynta från örtagården, hackad

2 tsk strösocker

1/2 dl olivolja

Vatten

1 krm salt

Koka vinbladen ett par minuter i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och låt dem svalna.

Fräs lök och valnötter i olivolja, tillsätt russin, kryddor och vatten. Koka riset och låt det svalna.

Lägg ut vinbladen på en skärbräda och lägg 2 tsk risblandning på varje blad och rulla ihop dem. Lägg dolmarna tätt ihop i en gryta med låg kant. Skarven ska vara nedåt och grytans botten fylld.

Blanda vatten, salt och olivolja och häll det i grytan så det täcker dolmarna. Lägg en tallrik ovanpå och koka på svag värme under lock i 20-30 minuter.

Jag trodde inte i min vildaste fantasi som norrbottning att detta kan vi odla här i svedala! Livet är så spännande denna vår, och jag känner mig glad och lycklig, tacksam att få leva det liv vi skapar här. Denna påbörjade sommar är nog den mest spännande jag varit med om.

Comments

Be first to comment on this post!

Add comment

Copyright © Getapulien 2014, All Rights Reserved
Powered by WordPress
Warning: substr() expects parameter 3 to be long, string given in /storage/content/75/172275/getapulien.se/public_html/wp-content/themes/inki_v.2.1/footer.php on line 54