Livet som självhushållare
med mjölkgetter, höns och bin.

 
12 June 2014 by Published in: Blogg, Djuren, Maten No comments yet

Dagarna är fulla av arbete, kvällarna likaså. Skriva hinner vi inte och även om vi hann så orkar vi inte. Det är rätt tufft att komma ifatt när man halkat efter.

I dag har vi jobbat på olika håll. Lena i vedhögen, jag bland plantbackarna. Björkveden ska kapas och klyvas medan det är torkväder och i morgon hjälps vi åt några timmar för att få undan en del innan regnet kommer. Samtidigt ska plantorna ut innan de förväxer eller förtvinar. Annars blir det “hål” i kosten under vintern. Just nu är det majsen, kokbönorna, kokärtorna och rotfrukterna som är i farozonen. Förkultiverade plantor finns av de tre förstnämnda, men inte tiden att gräva bort ogräset i landet som hann växa igen under rygskottstiden. Så är verkligheten och dygnet har bara 24 timmar.

Under de torra dagar som varit har Lena slagit höet med lie och krakat det. Snyggt va?

krake

Ibland väljer vi att bara se det som faktiskt är gjort och då ser vi att vi kommer att få potatis, mangold, blomkål, bondbönor, lök, vitlök, palmkål, tomater, gurka, squash, bönor och kryddor. Och kött, ägg, mjölk och ost förstås. Visst kan man leva på det. Men jag lider av att se alla förkultiverade småplantor som inte kommer i jorden i tid. Och just i år har jag sått många olika sorter av just kokbönor och kokärtor. Och morötter! Kan man överhuvudtaget leva utan morötter?

Kycklingarna växer och mår bra i sin utebur och gåsäggen i äggkläckaren vänds flera gånger om dagen och duschas på kvällarna för att efterlikna gåsmammans beteende. Våra första gässlingar, det är så spännande!

Katterna har förstått det här med att ta det lugnt i hettan. Vad mer kan man göra än att ligga ner i skuggan, säger Fritte Boj.

fritte

Dagens middag var en riktig höjdare och helt baserad på fakta. Fakta i det här fallet betyder: vad har vi i landet som behöver någon form av åtgärd. Här är ingredienserna:

middag

  • Ett blomkålshuvud från kallväxthuset (perfekt moget och tomaterna behöver mer utrymme)
  • Blomskaft från vitlök (Primor går gärna i blom och för att lökarna ska bli stora kapar vi blomskaften)
  • Två små gurkor (skördeklara Miniature White)
  • Ett knippe salvia
  • En kastrull färskpotatis
  • Ett stort knippe svinmållaskott (rensa och lägga som marktäckning eller äta? Äta!)
  • Ett rejält fång sparris (två decimeter lång, trots att vi åt sparris i förrgår…)

Koka potatisen nästan klar.

Koka blomkålen i en kastrull med lite lättsaltat vatten i botten. Gör samma sak med sparrisen.

Fräs hackade blomskaft med smör och olivolja, tillsätt salvian och hel kokt potatis. Fräs detta en stund och tillsätt sedan svinmållan och ett par matskedar pumpafrön. Låt svinmållan mjukna lite och salta sedan lätt.

Belöning för ett rejält dagsverke!

 

Comments

Be first to comment on this post!

Add comment

Copyright © Getapulien 2014, All Rights Reserved
Powered by WordPress
Warning: substr() expects parameter 3 to be long, string given in /storage/content/75/172275/getapulien.se/public_html/wp-content/themes/inki_v.2.1/footer.php on line 54