Livet som självhushållare
med mjölkgetter, höns och bin.

 
06 April 2014 by Published in: Blogg, Djuren, Ekonomin, Filosofin, Maten, Odlingen 2 comments

Så har en dag gått igen. Lika full av göromål som vanligt. De flesta timmarna har tillbringats i växthuset med fröpåsar och småplantor. Med händerna i jorden trivs jag bäst. Ett par timmar gick åt till att möblera om bland alla plantor inomhus. Några vill ha det svalare nu och andra ska stå varmt och gro. Det är en ständig flytt hit och dit för att alla ska må bra.

Lena har röjt sly och spanat på vildbin. Getterna går på sitt nya bete och trivs. Det märks extra mycket en sån här varm och solig dag med nästan 15 grader. Lena klippte mej med hårtrimmern ute på gräsmattan idag, så nu är jag härligt korthårig igen.

På kvällen bakade vi bröd och fröknäcke och satte en omgång med svagdricka. Jag räknade ihop mars månads matutgifter och de landade på 2 475 kronor för oss två personer. Det var ovanligt mycket, men det beror på två saker. Dels krisen i Ukraina som gjorde att vi bunkrade en del och dels firandet av att vi slog våra påsar ihop för 14 år sen. Tänk vad tiden går.

Klimatrapporterna duggar tätt nu. I dag hörde jag på ekot att FN:s klimatpanel anser att tre fjärdedelar av världens olje- och koltillgångar måste bli kvar i marken och de rika länderna måste minska sin förbrukning märkbart. Det har vi vetat länge men är det någon som lyssnar, någon som är villig att ändra på sin förbrukning av olja?

 

Comments

 1. Sofie O
  Sun 13th Apr 2014 at 6:13 pm

  Jag och min man försöker tänka på förbrukningen av olja och energi. Det har mest blivit funderingar på hur vi kan minska på bensin och el. Så läste jag, det var nog på er sida, funderingar just på hur mycket plast samhället använder. Vi sopsorterar och det är SJUKT mycket plast när man lever som en vanlig Svensson! Vi har mest tyckt att vi är duktiga för att vi sopsorterar och slänger ungefär knappt var sin påse sopor i månaden medan vår jämnåriga grannar har en lite extra stor tunna för sina sopor. Å andra sidan – om de inte sopsorterar kanske det inte är så konstigt! Det blir väldigt mycket sopor väldigt fort! Då tänker jag både att det vore skönt kanske bli mer självförsörjande för att slippa känna den där klimatångesten, och sedan tänker jag vidare att hur skulle vi förpacka vår mat om vi av någon anledning inte hade tillräckligt med olja?

  Vill passa på att rekommendera ett program på SVTPlay, om ni inte redan sett den, veckans Kobra, som handlar om att 2014 inte är helt olika 1914, en tid då man sa att krig i Europa var en omöjlighet eftersom ländernas ekonomier var allt för sammanflätade medan stormakter byggdes upp och kände behov att hävda sig. Sen kom första världskriget…
  http://www.svtplay.se/video/1958933/avsnitt-5-forsta-varldskriget-100-ar-ar-det-dags-nu-igen

  Oj så dystert det blev! Haha, men visst är det som ni säger – det är gott att veta att föråden är fyllda, att veta att man har så man klarar sig.

  Lev väl och må gott!
  Sofie O

  Reply
  • Lena  –  Wed 16th Apr 2014 at 5:11 pm

   Usch ja, efter ditt inlägg så såg vi också ditt filmtips. Deprimerande eller skrämmande är väl bara förordet. Precis som du säger så är det gott att veta att förråden är fyllda, men hur ska alla andr klara sig?

   Reply

Add comment

Copyright © Getapulien 2014, All Rights Reserved
Powered by WordPress
Warning: substr() expects parameter 3 to be long, string given in /storage/content/75/172275/getapulien.se/public_html/wp-content/themes/inki_v.2.1/footer.php on line 54