Livet som självhushållare
med mjölkgetter, höns och bin.

 
05 April 2014 by Published in: Blogg, Djuren, Odlingen No comments yet

För 44 dagar sen  sådde jag rädisor i kallväxthuset. I dag är de första klara att ätas! Det växer fint där ute, trots kyliga nätter. De sista två har varit kalla och i natt var det  -7,4 grader. Enkel fiberduk räcker fint i kallväxthuset när det är så kallt. Åtminstone om man har en hel del växter på gång och har vattnat på kvällen. Vi odlar i jordbädden och det gör också att det lagras både värme och fukt som håller frosten borta. Ute har jag dubbel fiberduk på sallad- och spenatplantorna som jag planterade ut häromdagen. Det funkar fint trots kylan. Ett knep är att se till att växterna är fuktspända, alltså vattnade innan minusgraderna kommer. Torra växter tål inte kyla bra.

I dag har jag tillbringat hela dagen i kallväxthuset. Sått, skolat och pysslat om alla småplantor. Genom fönstret har jag sett Lena klyva ved och stängsla om till getterna. När getungarna skulle ut till nya hagen var jag helt enkelt tvungen att släppa taget om fröpåsarna och gå ut och se hur det gick. En milstolpe var när killingarna hoppade upp i Lenas knä. När hon mjölkar på morgonen sitter jag med ungarna i killingboxen. Jag gör inte mycket utan låter dem utforska mej. När de kryper upp i mitt knä så passar jag på att vänja dem vid mina händer och det lönar sig verkligen i längden, både vad gäller daglig skötsel, mjölkning eller för den delen slakt. Trygghet är viktigt. Vilken glädje det är med killingar!

I dag såg en av hönorna ruvningsvillig ut, så hon fick åtta märkta ägg under sig medan jag fick några ganska hårda nyp. Ett bra tecken!

På eftermiddagen tog vi en öl i kallväxthusets värme och satt en stund och pratade om vad som ligger närmast vad gäller göromål. Vi kläckte en del bra idéer, som vi alltid gör när vi ger oss tid att bara sitta ner en stund.

Comments

Be first to comment on this post!

Add comment

Copyright © Getapulien 2014, All Rights Reserved
Powered by WordPress
Warning: substr() expects parameter 3 to be long, string given in /storage/content/75/172275/getapulien.se/public_html/wp-content/themes/inki_v.2.1/footer.php on line 54