Livet som självhushållare
med mjölkgetter, höns och bin.

 
19 January 2014 by Published in: Blogg, Ekonomin, Maten 1 comment

Så här mitt i vintern längtar vi efter getmjölk. Vilken tur då att vi hade sparat lite i frysen så Lena kunde göra ricotta för några dagar sen. Ricotta är en italiensk ost, lite lik keso i konsistensen, som man gör av den vassle som blir över när man gjort ost. Den kan användas till lite allt möjligt, desserter till exempel. Men vi gör polpette di ricotta – ricottabullar.

Polpette di ricotta
3 st halvstora ägg, till exempel från åsbohönor :) är det köpeägg tar du 2 st
250 gram  ricottaost
0,5 dl  vetemjöl
1 dl  riven parmesanost (vi tar förstås vår egen getparmesan!)
hackad basilika eller persilja
chili
0,5 tsk salt
1 dl  ströbröd
smör och/eller olivolja till stekning

  • Separera äggulorna från äggvitorna och vispa upp äggvitorna i en skål.
  • Rör ihop ricotta, äggulor, mjöl, parmesan, persilja eller basilika, salt och chili till en smet i en annan skål.
  • Forma sexton bullar och lägg dem på ett fat.
  • Lägg med en sked ner ricottabullarna i äggvitan en i taget och lyft med hjälp av två skedar över dem till fatet med ströbrödet och rulla dem där.
  • Stek ricottabollarna i smör och/eller olivolja. Skaka pannan försiktigt då och då och låt bullarna efterstekas på svag värme tills de är gyllenbruna.

Smaskens till en god sallad!

 Veckans inköp landade på 425 kronor och innehöll potatis, mjölk, ris, plastfolie, yoghurt, bananer, kaffe, fisk, toapapper och grädde.

Comments

  1. Sun 19th Jan 2014 at 9:42 pm

    Jag fick smaka ricottabullarna en gång… så himla goda! :)

    Reply

Add comment

Copyright © Getapulien 2014, All Rights Reserved
Powered by WordPress